Tahsin Tarhan: “Lastik yakarak enerji üretmek doğru mu?” « İzmit Pusula Gazetesi

23 Nisan 2024 - 23:44

Tahsin Tarhan: “Lastik yakarak enerji üretmek doğru mu?”

Tahsin Tarhan: “Lastik yakarak enerji üretmek doğru mu?”
Son Güncelleme :

26 Ekim 2020 - 14:48

Elektrik Piyasası Kanun Teklifi iktidar partisi milletvekillerinin oylarıyla Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edilerek Meclis Genel Kuruluna sevk edildi.

Teklif bu haliyle yasallaşırsa araç lastiği yakmak yenilebilir enerji içerisinde tanımlanacak.

Lastik Yakma Yenilebilir Enerji Değil

Konu hakkında açıklamada bulunan CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Tahsin Tarhan’a göre, “Komisyon çalışmaları sırasında lastik yakmanın ciddi bir çevre maliyetine yol açtığını dile getirdik. Ayrıca lastik yenilebilir enerji kaynağı değil. Lastiği akılla ve bilimle izah edilemez bir şekilde biyokütle olarak tanımlayıp teşvik kapsamına almaya çalışıyor siyasi iktidar”.

Turizm Kenti Kocaeli Kartepe’de Çevre Kirliliği

Komisyon çalışmaları devam ederken Kocaeli, Düzce ve Erzincan’da yeni lastik yakma tesislerinin faaliyete geçeceği haberi kesinleşti. Arslanbey OSB içinde Kartepe Endüstriyel Geri Dönüşüm Sanayi ve Ticaret A.Ş’de Kartepe Biyokütle-Piroliz Sıvısı ve Gazı Enerji Santralinde yapılacak lastik yakma faaliyeti doğal hayat ve insan hayat için bir dizi tehlikeyi içinde barındırdığına dikkat çeken Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti, “Kaygılıyız, ortada insan sağlığı ve doğa için çok ciddi bir tehlike söz konusu. Lastik yakılması sonucu havaya tonlarca zehirli bileşik yayılıyor. Ağır bir metal kokusu, hava ve su kirliliği lastik yakmanın olası sonuçları arasında. Şüphesiz ki enerjiye ihtiyacımız var. Ama enerji ihtiyacının bedeli yükselen akciğer kanseri vakaları ve tahrip olmuş bir doğa olmamalı?”

 Lastik yakmanın yarattığı sağlık sorunlarına değinen Tarhan sözlerini şu şekilde bitirdi:

 “AKP’nin bu yanlıştan döneceğini umuyoruz. Komisyon aşamasında olduğu üzere Genel Kurul’da da gerekli mücadeleyi vereceğiz. Kocaeli’ye, üstelik de kentin turizme en açık bölgesi olan Kartepe’ye lastik yakma tesisi kurulmasını istemiyoruz. Ayrıca lastik yakmayı sürdürülebilir enerji kapsamında değerlendiren Kanun Teklifi hükmü geri çekilmeli. İnsana ve doğaya zarar vererek enerji üretme seçenek olmaktan çıkmalıdır”.

YORUM YAP